0

Content Marketing – Tartalom a forma előtt

Posted February 2nd, 2009 in content marketing by Banguli

Akárhogy csűröm-csavarom, számomra a hagyományos marketing ha tágabb értelemben is, de csupán a csomagolás a dobozon. Az a hívogató címke a borosüvegen, ami miatt közelebb lépek a polchoz és leemelem onnan a palackot. Ezután ha a gyártó ennyi alapján ismeretlenül, ám sikeresen elhiteti velem, hogy a terméke feltehetően kielégíti az igényemet, az a kosaramban, annak tartalma a torkomban landol.

De, ha egy héttel később ugyanabban a sorban, az akkora már ismerős bor előtt állok, vajon másodszor mi szerint fogok dönteni? A címke, a forma vagy a megismert ízvilág befolyásol majd?

Hogy tovább finomítsak a vásárlói szokásokon és mélyítsem a saját alkoholista kórképemet, íme egy másik történet:
A magyar pálinkának már régóta nagy kedvelője vagyok. A Városligetben tavaly decemberben megrendezett I. Szent Miklós Pálinka Ünnep óta viszont a jó pálinka nálam a Szicsek Pálinkafőzde párlatával egyenlő.
Ezt pedig a méltán elismert kiváló minőség mellett két másik, ott tapasztalt, igen fontos tényezőnek köszönhető. A zord, esős és szeles idő ellenére ennél a standnál részesítettek minket a legszívélyesebb fogadtatásban. A pálinkákat töltögető hölgy barátságosan és szórakoztatóan beszélgetett velünk, miközben nem is a termékeikről, mint inkább a pálinkához kapcsolódó szokásokról tájékoztatott minket.

Valójában mi is történt?
Először is nem azzal kezdték, hogy egy potenciális érdeklődőnek eladjanak valamit. Helyette informálták, a kérdéseire válaszoltak, figyeltek rá és az igényeire.

Valójában ezt hívják content marketing-nek: Egy célzott közönségnek, olyan releváns és valódi értékkel bíró tartalmat nyújtani, amire éppen akkor szüksége van és ami hosszabb távon pozitív irányba befolyásolja a véleményét.

Nem kell minden áron lenyomni valamit a vevő torkán. Helyette ideje lenne egyre inkább megérteni, hogy milyen információra van szüksége és azt biztosítani neki.
Nehezebb meló? Persze, mert folyamatosan figyelni kell a vevőidre, az érdeklődők igényeire, az egyoldalú kommunikációt pedig fel kell váltsa a párbeszéd.

Az interneten hosszú távon én mégis csak ebben hiszek.

Leave a Reply